25 юни 2014 г.

Имамбаялдъ

Френската дума за патладжан - "обержин" (aubèrginne), произлиза от санскритски и е преминала през персийски и арабски език. Независимо, че обикновено този особено пикантен зеленчук бива асоцииран със средиземноморските страни, неговата етимология сама разказва за пътя, по който се е движело растението през вековете - от изток на запад. Смята се, че родината му е Индия, а пренасянето му в Европа се е случило през ХV век.
     В Далечния Изток патладжанът е масово употребяван в китайската и японската кухня. Той е предпочитан изключително много и в Средиземноморските страни, където разнообразието от рецепти с негово участие е завидно голямо. Причина за това е неговата универсалност. Той може да бъде печен на фурна, сотиран, пържен, запечен на скара, както и задушен. Изпичането на скара на филийки патладжан е станало популярно в Южна Италия, а и в съвременната кухня като цяло, тъй като по този начин патладжанът поема по-малко мазнина, отколкото при пържене. Сред известните задушени ястия с патладжан е великолепният френски "рататуй", италианската "капоната" и огромен набор от индийски специалитети.
     Традиционно за балканската кухня, и по-конкретно за турската кухня, е прекрасното постно ястие Имамбаялдъ, съставено от патладжани, моркови, лук, червени домати, чесън и други подправки по желание. Буквалният превод на ястието е "имамът припадна", като популярната легенда гласи, че, опитвайки за първи път апетитната гозба, един висш духовен сановник (имам) припаднал от възхищение. Вариации на рецептата изобщо не липсват, което е обичайно за всички известни специалитети. Ако говорим за днешната рецепта, то тя е изключителна! Не бихте се затруднили да я приготвите, а вкусът й... Е, чак да припаднете, едва ли, но възхитата от комбинацията на различните зеленчуци, подправени с чесън и свеж магданоз, и задушавали се повече от час на тих огън, е гарантирана!Необходими  продукти:

2 бр. патладжани средна големина

2 глави кромид лук

2-3 моркова

2-3 едри домата

1 глава чесън

1 връзка магданоз

2/3 к. ч. растителна мазнина

1 ½ ч. ч. вода

сол на вкус

 


     Добре измитите патладжани се обелват, нарязват се на колелца с дебелина около 0.5 см., посоляват се добре и се поставят в гевгир или в съд под наклон, където да престоят 30-40 минути. Отделилата се, горчива вода, се изхвърля, а патладжаните се измиват под обилна струя хладка вода.
     Отделно се приготвят и останалите зеленчуци, като морковите и лукът се белят и режат на кръгчета, а доматите на едри филийки. Почистените магданоз и чесън се нарязват на ситно.
     И така, зеленчуците започват да се подреждат в широка тенджера: ред лук, ред моркови, след това домати, поръсени с чесън и магданоз, ред патладжани, отново лук и т. н. Между зеленчуковите слоеве се поръсва сол. Последният слой е от червени домати и магданоз. Така приготвено, ястието се залива с растителната мазнина и водата и се поставя да ври на умерена температура за 60-70 минути или докато остане със съвсем малко сос. Сервира се охладено, а ако имате търпението да изчакате до следващия ден, ще бъде още по-вкусно и възхитително. Добър апетит!


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...