10 юни 2014 г.

Сироп от бъз

Бъзът е може би най-древната билка, известна на човека, която целенасочено е била култивирана, за да може да бъде прилагана като лечебно средство. Това сочат резултатите от изследвания на медицинския център в университета в Мериленд. Факт е, че плодовете на бъза имат много високо съдържание на витамин С и са основен източник на антиоксиданти, тъй като съдържат в себе си още много витамини, аминокиселини, каротини и танин. Все още има спорове по отношение на категоризирането на свойствата на това растение, поради наличието на веществата самбуцин и самбунигрин в неузрелите му плодове, чието влияние върху човешкия организъм може да предизвика гадене и повръщане.
     И все пак, никак не е случайно сравнението на бъза с жен-шена, нито използването му в природната медицина от векове насам, в която се прилагат всички части на растението.
     Малко преди да настъпи астрономическото лято, се събират съцветия от бъз, преди тяхното презряване, за да се изсушат за чай или да бъдат използвани за направата на популярния бъзов сироп. Днешната рецепта е именно за последния вариант. В нея ще видите как можете да си приготвите ароматен домашен сироп от бъз, от който ще можете да си направите страхотна тонизираща напитка през горещите летни месеци, да го използвате като съставка в екзотичен коктейл или да му се наслаждавате в студените месеци, което също не е за пренебрегване.


Сироп от бъз


 
Необходими  продукти:

40-45 бр. цвят от бъз

4 кг. кристална захар

4 литра вода

2 лимона

 


     Цветовете от бъза се измиват внимателно в дълбок съд с хладка вода, която се сменява няколко пъти за по-голяма сигурност. След това по-дебелата част от дръжките се отрязва с ножица, за да остане най-вече белият цвят. Всички цветове се слагат в тенджера или в друг съд с голяма вместимост, върху тях се изсипва посоченото количество захар и към тези продукти се наливат 4 литра вода. Сместа се разбърква внимателно, похлупва се и се оставя на тъмно и прохладно място за около 48 часа.
     Времето на престой може да бъде съкратено и на 24 часа, ако нямате търпение да чакате, но така вкусът на бъз няма да бъде толкова концентриран. Освен това, изключително важно е всичко да се разбърква през няколко часа, за да се улесни стопяването на захарта.
     След тези две денонощия течността с бъзови цветове се прецежда и се слага в дълбок съд на умерен огън, а към нея се добавя и изцеденият сок от двата лимона, който ще му придаде много деликатен цитрусов аромат. Оставя се да ври за 20-25 минути. Щом изстине леко, но е все още топъл, сиропът се налива в сухи бутилки и веднага се затваря. Прибира се на тъмно място, като при този метод не е необходима никаква стерелизация, а сиропът ще бъде траен до следващата пролет, бъдете сигурни. Сервирайте самостоятелно, разреден с газирана или натурална вода, или като свежа напитка към любими сладкиши.
     Сърдечни благодарности на Емилия Георгиева за невероятния жест! Благодарение на нейния подарък от бъзови цветове, тази рецепта днес е на страницата на "Кулинарна работилница". :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...