2 май 2014 г.

Маринована агнешка плешка с картофи

Броени дни ни делят от един от най-големите български празници - Гергьовден. Честването му е на шестия ден от месец май. В този ден, във времето на разцъфналата пролет и жадуваното и очаквано с нетърпение лято, на пиедестал са човешките надежди и вярвания, а по стара българска традиция се правят и магически ритуали за осигуряване на плодородна година. Свети Георги - патрон на празника, е изключително почитан от българите и много славянски народи, защото е властвал над нивите и стадата и със своята мощ убива ламята, за да "отключи" извори, реки, дъждове и роса. По този начин той се е грижел и за многобройните стада от агнета и така е получил вечната признателност на овчарите.
     В народните представи и вярвания свети Георги Победоносец е не само покровител на стадата, но и на влагата, от която зависи растителността, на военните, земята и добитъка. Той е един от малкото светци, почитани и от християни, и от мюсюлмани.
     В християнската иконография свети Георги се изобразява на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. В чест на светеца-покровител в този ден се коли агне като семейно-родова жертва и то е основната храна на тържествената трапеза. Тази рецепта е изключително подходяща и за трапезата на Великден.

Маринована агнешка плешка с картофи


Необходими  продукти:

2-2,5 кг. агнешка плешка

1,5 кг. картофи

50 гр. краве масло

сол

За маринатата:

50 мл. бяло вино

1 ч. л. червен пипер

1/3 ч. л. млян черен пипер

1 равна ч. л. суха зеленчукова подправка

5-6 скилидки чесън

20 гр. краве масло

 

     Агнешката плешка се измива, подсушава и обтрива с малко сол. В малък съд се смесват продуктите за маринатата - бялото вино, пасираните чеснови скилидки, зеленчуковата подправка, черният пипер, червеният пипер и кубчето краве масло. С получената каша плешката се намазва от всички страни, прибира се на студено и се оставя да престои така 2-3 часа, за да попие ароматите на изброените съставки.
     След това, поставено в дълбока тава, на дъното на която се наливат 3-4 ч. ч. вода, агнешкото се слага в предварително загрята фурна на 200`С, като се завива с фолио за печене. 20-25 минути по-късно градусите се намаляват на 130-140`С и месото се оставя да се пече на този тих огън около три часа, като периодично се развива от фолиото, облива се със заобикалящия го бульон и отново се покрива.
     Време е да се добавят картофите, които са обелени и нарязани на по-едри парчета, както и разбъркани с малко сол. Докато се подреждат около агнешкото, върху тях се разполагат и малки парченца масло. Добавя се вода. Всичко това отново се слага във фурната и се пече още около един час на 160-170` С. След това фолиото се отстранява и ястието се допича до пълната готовност на картофите и добиването им на деликатен златен загар. 
     Тази рецепта ви гарантира уникално крехко агнешко месо и картофки, топящи се в устата. Кулинарна симфония! Ако си доставите това удоволствие за трапезата на Гергьовден, гарнирайте го с щедри количества зелена салата и не забравяйте и за другите традиционни гозби за този ден - Гергьовска пита или шарен хляб, мляко, сирене, пресен чесън, варено жито. Рецептата е подходяща и за Великден.МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...