16 май 2014 г.

Печени пресни картофки с масло, чесън, копър и сусам

Независимо, че целогодишно се пренасищаме с картофи, щом се появят пролетните пресни картофчета, всичко започва да ни влече към тях с пълна сила, а старите картофи някак се превръщат в мрачна алтернатива. Пресните картофи са със значително съдържание на алкални соли, въглехидрати и фосфор. Подходящо е да се приготвят задушени, тъй като по този начин не губят много от полезните си вещества и витамини, но дори и да не се спази този принцип, ясно е, че ще бъдат много вкусни и много крехки. 
     Ако и вие все така лудо се изкушавате от пресните картофчета, с които търговската мрежа вече се "наводнява", то вземете си килограм-два и си ги пригответе по днешната рецепта - пресни картофки с масло, чесън, копър и сусам на фурна... Как ви звучи?


Печени пресни картофки с масло, 
чесън, копър и сусам


Необходими  продукти:

1 кг. пресни картофчета

сол

растителна мазнина

40 гр. краве масло

2-3 с. л. сусамово семе

бялата част на връзка пресен чесън

1/3 връзка копър

 


     Добре е картофите да са по-дребни, защото се получават по-вкусни, но ако сте попаднали на едри, разрежете ги на две-три парчета. Разбира се, преди това е изключително важно да бъдат почистени добре от тънката им ципа, защото това е отпадъчен материал и в него се съдържат редица токсични вещества, вредни за човешкия организъм. Колкото и да не ни се иска, фактите са факти, въпреки, че много хора не отстраняват горния слой и пъхат картофите да се пекат само след една струя вода...
     И така, след като са добре почистени, картофките се подреждат в подходяща тава и един по един се натриват със сол. След това на много тънка струя върху всеки се налива растителна мазнина и всеки картоф щедро се поръсва със сусам от всички страни.  Между картофките се разпределя и маслото, нарязано на ленти.
     Поставят се да се пекат под фолио във фурна на 200`С за 45 минути, като на дъното на тавичката се налива малко вода. След това фолиото се маха, картофките се поръсват с нарязаните на ситно пресен чесън и копър и се допичат на 150-160`С до златисто. Сервирайте с много салата!
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...