11 май 2014 г.

Печено агнешко с мляко и пресен лук

Както го определят кулинарните критици, агнешкото месо може да бъде и много обичано, и напълно отричано. В българската кухня, говорейки за агнешко, изникват асоциациите за двата най-големи пролетни празника, носещи своя езически отпечатък, и символизиращи непрестанния цикъл на живота, смъртта и прераждането - Великден и Гергьовден. И на двата празника се прави жертвеник, а именно - младо агне.
     Погледнато от кулинарна гледна точка, най-класическо е агнешкото чеверме. Тази златна традиция за приготвяне на печено агне, въртяно на шиш с часове, продължава да се спазва в китните български села, както и в специализираните заведения и ресторанти за чеверме. Разбира се, необходимите условия за тази цел са трудно постижими за масовата част от съвременните домакинства, което превръща агнешкото чеверме в една доста екзотична и рядко случваща се основна част от великденската или Гергьовската трапеза. И все пак, в домашни условия старите традиции биват почитани, чрез закупуване на определена част агнешко месо и печенето му на фурна.
     В тази изпитана рецепта агнешкото е печено с прясно мляко - една не съвсем типична практика, но резултатът е повече от превъзходен. Гарнирано със задушени зеленчуци по желание, ще имате изключително достоен основен акцент за всяка празнична трапеза.


Печено агнешко с мляко и пресен лук


Необходими  продукти:

~ 4 кг. агнешка предна четвърт

350 мл. прясно мляко

50 гр. краве масло

сол

½ ч. л. млян черен пипер

1-2 връзки пресен лук

½ ч. ч. вода

 


     Месото се измива добре, разделя се на две или три части и се поставя в дълбока тава. Натърква се от всички страни със солта, черния пипер и кубчето масло, след което около него се наливат прясното мляко и водата. По този начин и покрито с алуминиево фолио, агнешкото се задушава в силно загрята фурна на 200`С за около 25 минути. След това температурата на фурната се намалява на 140-150`С и печенето продължава още около 4 часа, като отвреме навреме агнешкото се облива със заобикалящия го сос.
     Малко преди да е готово, фолиото се отстранява, добавя се ситно нарязаният пресен лук и ястието се връща във фурната, за да се допече.
Ароматното и крехко агнешко може да се поднесе с гарнитура от зелен фасул, грах, моркови или картофи, приготвени с масло на пара.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...