27 април 2014 г.

Супа от лапад

Традиционните пролетни супи са нотка свежест след студените месеци, когато обичайно се приготвят по-калорични и тежки за консумация ястия. Типични представители от този тип са супите, приготвени от зеленолистни зеленчуци, като коприва, лапад и киселец. Освен, че придават много апетитен вкус на ястията, в които биват включени, те са изключително полезни за човешкия организъм и добър помощник в борбата с пролетната умора.
     За лапада, който е бил известен още в Античността, легендата гласи, че е бил предпочитан от римските войници, тъй като им помагал да се преборят с чувството за жажда по време на дълги военни походи. През Средновековието пък листният зеленчук навлиза като важна съставна част от всички готварски рецепти на аристокрацията, а по-късно от него се приготвя специален зелен сос, служещ като гарнитура към редица месни и рибни ястия.
     Специалистите съветват през пролетта да се консумират колкото може повече зеленолистни зеленчуци и по възможност те да бъдат приемани и в сурово състояние. Така полезните им свойства ще бъдат в пъти повече, отколкото след топлинната им преработка. И все пак, в суров вид или не, важно е тези зеленчуци да бъдат част от менюто на всяко домакинство и повече хора да осъзнаят огромното им предимство пред вредните консервирани и пакетирани храни.
     Ето как да приготвите традиционна супа от лапад:


Супа от лапад

Необходими  продукти:

2 глави кромид лук

300 г. лапад

4 с. л. растителна мазнина

1 с. л. брашно

6 ч. ч. вода

сол

черен пипер

1 бр. яйце

5 с. л. кисело мляко

 

     Кромидът се обелва и нарязва на ситно, след което се задушава в малко растителна мазнина. След като омекне и стане леко прозрачен, се посипва с брашното и нарязания на ивички лапад. Няколко минути по-късно се залива с топла вода, овкусява се с черен пипер и сол и супата се оставя да ври на слаб огън около 40 минути. 
     Свалена от огъня, към супата се прибавя яйчено-млечна застройка от разбитите яйце и кисело мляко, като се разбърква енергично за около минута, за да се получи еднородна течна консистенция. Супата може да се сервира гореща или студена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...