24 април 2014 г.

Гъбена чорба с ориз

Гъбената чорба е един от класическите начини, по които можем да приготвим пресни или консервирани гъби. Вкусът й е истински благодат и това е гарантирано. В българските кулинарни традиции чорбата от гъби е едно от ястията, които обичайно се приготвят в събота след Сирни Заговезни, на Тодоровден - празник, посветен на здравето на конете, наричан още Конски Великден. Легендата гласи, че на този ден Свети Тодор, който е покровител на конете, обличал девет кожуха, яхвал коня си и отивал при Бог, за да измоли от него лятото.
     Дали в края на зимните дни, в разгара на пролетта или в друго време от годината, тази ароматна чорба винаги би оставила приятно присъствие на трапезата във всеки дом. Всичко, приготвено с гъби, е с изключително характерен вкус и аромат, който само този дар от природата може да придаде. Наричат ги и "чудновати създания", защото не са нито растения, нито животни. Поддържайки живота си, те поемат кислород от въздуха, както хората и животните, а не въглероден двуокис, необходим за фотосинтезата при растенията. 
     Освен в днешната рецепта, гъбите са прекрасни и пълнени с разнообразни съставки, задушени в масло или като съставна част на ястия с месо и зеленчуци.


Гъбена чорба с ориз


Необходими  продукти:

400 гр. пресни гъби

2 средно големи глави кромид лук

1 к. ч. бял ориз

2 с. л. брашно

2 ч. л. червен пипер

20 гр. краве масло

1 бр. яйце

прясно изцеден лимонов сок

черен пипер

сол

 


     Почистените, измити и подсушени гъби се нарязват на ивички и се поставят да врят в 6 ч. ч. вода за около 15 минути. В отделен съд в разтопеното масло се задушава лукът, нарязан на ситно, като след няколко минути се смесва с червения пипер и брашното. Разреждайки ги с малко хладка вода, съставките се прибавят към кипящите гъби. След 20-25 минути в чорбата се слага и оризът и се готви, докато той набъбне и омекне.
     Щом е готова, гъбената чорба се застройва с едно разбито яйце и се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...