10 април 2014 г.

Ориз със свинско и лапад на фурна

След студените и мрачни зимни месеци  настъпването на пролетта е прекрасната асоциация за едно ново начало, за прераждане на всички положителни нагласи, за промяна на начина на живот, хранителните ни навици и т. н.  Пролетта носи със себе си зеления цвят - зелените поляни, раззеленяващите се и цъфтящи дървета, пазарите и магазините, изобилстващи от зелената свежест на коприва, спанак, лапад, киселец...
     Основният акцент на настоящата рецепта е лападът, многогодишно тревисто растение, разпространено главно в Северното полукълбо. Това е един невероятен листен зеленчук, от който съществуват 150-200 различни сорта. Най-широко разпространеният в България вид лапад е градинският, като в различни райони на страната може да се срещне под наименованието "щафел" или "лопуш".
     Свежите листа на лапада съдържат големи количества физиологична вода, около 3% белтъчини, 0.5% мазнини, 0.4% захари, 0.7% целулоза, значителни количества витамин С, минерални соли като фосфати, железни соли и др. Съставките му са и прекрасна предпоставка за приготвянето на диетични ястия, защото едно от свойствата му е да подобрява храносмилането.
     В кухнята едно от класическите му приложения е в супа от лапад, както и в много месни и зеленчукови гозби, а особено популярна в българските кулинарни традиции е баницата с плънка от лапад, наричана лападник или лопушник.
     В случая ще видите рецепта за вкусен ориз със свинско и лапад на фурна. Очарователна и много апетитна комбинация!


Ориз със свинско и лапад на фурна


Необходими  продукти:

700-800 гр. свинско контрафиле

500 гр. лапад

1 глава кромид лук

200 гр. бял ориз

100 гр. смлени домати

1 кубче месен бульон

1 с. л. пикантина

½ ч. л. млян черен пипер

1 ч. л. червен пипер

сол

растителна мазнина
     Първоначално се подготвя свинското месо, като се измива и нарязва на средно големи филийки. След това филийките се подреждат в подходящ дълбок съд и се задушават с малко мазнина за около 25 минути, обръщани и от двете страни.
     През това време лападът се измива, почиства се от дръжките и по-дебелите жилки, които биха пуснали горчив вкус, и се нарязва на ситни ленти. Взема се главата кромид лук, също се нарязва, а готовото месо се отделя в друг съд. В същата мазнина с добавяне на още 2-3 супени лъжици, лукът и лападът се запържват за 10-15 минути, към тях се прибавя измитият ориз, доматите и месото, всичко се овкусява с подправките и се запържва, докато оризът започне да става леко прозрачен. Тогава се наливат 2-3 чаени чаши вода и съставките се кипват до набъбването на ориза.
     Фурната се загрява на 220-240`С, в съда се долива вода, колкото да покрие всичко, и ястието се слага да се пече под фолио. След първите 15 минути температурата се намалява на 140-150`С и печенето продължава на този тих огън още около 40 минути. След това фолиото се отстранява и ястието се допича за кратко време, като се оставя по-сочно и с малко сос.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...