20 март 2014 г.

Свежа салата със зеле, червено цвекло и ябълки

Римляните вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят един в друг. В асирийски текст, датиращ от 800 г. пр. н. е. червеното цвекло бива споменавано като растящ вид във Висящите градини на Вавилон, като е смятано за едно от чудесата на древния свят. Със или без магически свойства, червеното цвекло отдавна е известно с многобройните си ползи за здравето.
     Въпреки, че в България все още не е често използвано в ежедневното меню, популярността му добива по-големи размери. В Източна Европа известно ястие е студеният борш с червено цвекло. Другите му приложения в кулинарията са в салати, прясно изцедени сокове или в комбинация с други варени зеленчуци.


Свежа салата със зеле, червено цвекло  и ябълкиНеобходими  продукти:

1 средно голяма зелка

3-4 средно големи глави червено цвекло

3 ябълки

350 гр. консервирана царевица

растителна мазнина

оцет

сол


     Първоначално зелето се измива и нарязва на тънки жулиени, посолява се и се намачква, за да се засили крехкостта и сочността му. Оставя се за известно време, в което се подготвя червеното цвекло, като се обелва и сварява в леко подсолена вода за 20 минути. Готовото цвекло се охлажда под струя студена вода и се прибавя към зелето, нарязано на тънки филийки. Следва добавянето на ябълката - също обелена и нарязана на дребни парчета. Накрая се изсипва и сладката царевица и салатата се овкусява със сол, растителна мазнина и оцет на вкус. Тази изключително сочна, богата на вкусове салата, е чудесно допълнение към месни и зеленчукови ястия през цялата година.МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ: 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...