15 март 2014 г.

Картофки "Акордеон" с масло и копър

Един от най-универсалните представители от света на зеленчуците е картофът, разбира се. Полезни и засищащи, картофите са в състояние да задоволят и най-изтънчените вкусове, като в зависимост от сорта, е подходяща различна топлинна и времева подготовка. Така например, за приготвянето на въздушно и пухкаво картофено пюре, са подходящи сортове с висока стойност на скорбяла, а обичайното време за варене е 20-25 минути от момента на кипване. 
     Излишно е да има каквото и да е съмнение, че картофите присъстват във всяка национална кухня с типични за съответните нации рецепти, каквато е и една от най-обичаните гарнитури през горещите дни - картофи соте, страхотна и лесна рецепта, идваща от австрийската кухня.
     Любопитен факт е, че иновативното мислене на известната компания за производство на сладолед Frederick's Dairies във Великобритания, е родило нетрадиционната идея за направата на сладолед с вкус на риба и картофи... Странна комбинация, нали?
А сега напред към рецептата!


Картофки "Акордеон" с масло и копър


Необходими  продукти:

5-6 картофа

50 гр. краве масло

сол

копър за поръсване

вода


     Картофите се обелват и измиват, след което по дължината им се правят прорези на разстояние малко над половин сантиметър един от друг. Целта е да бъдат разрязани, но и да се запазят цели. Поръсват се със сол и ситно нарязан копър, а в прорезите се пъхат малки парченца масло. Слагат се да се пекат в намазнена тава с малко вода за 30-40 минути или докато придобият златиста коричка. Така приготвени, тези ароматни картофки са прекрасно допълнение към много основни ястия с месо, но и сервирани самостоятелно със свежа салата създават уникална комбинация, която не отстъпва на нищо с вкусовите си достойнства.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...