14 март 2014 г.

Крехки свински пържоли на фурна

Няма кулинар, който да не желае да постига само впечатляващи резултати в кухнята. За тази цел за приготвянето на всеки един продукт има тънкости, които биха направили вкусовите му качества оптимално добри. Ето защо, приготвянето на вкусни и крехки пържоли не е толкова елементарно начинание. На първо място ключов фактор е качеството на закупеното месо. Добре е свинското да е възможно най-прясно и с нежен розов цвят, за което специалисти по храните съветват да се пазарува от специализирани месарски магазини, където клиентите са повече. Втората тънкост е правилното разрязване на месото. За да бъдат пържолите крехки, трябва да бъдат разрязвани напречно на влакната, не и успоредно на тях. Дебелината им не следва да е повече от един сантиметър, като за целта се дооформят с чукче. Трето и много основно правило, преди каквато и да е топлинна обработка на месото, то трябва да е сухо. Четвърто, дали на тиган или на фурна, пържолите винаги трябва да се поставят в предварително затоплен съд - горещ тиган или загрята фурна. По този начин месото бързо се запечатва и термичната обработка започва за секунди. И накрая, сочността на пържолите и апетитната златиста коричка могат да вървят ръка за ръка. За тази цел те могат да бъдат овкусени предварително с подправки, вино, бира или горчица, като в подобна марината е добре да бъдат оставени поне за 30 минути.
     Настоящата рецепта е перфектната идея за уникално вкусна вечеря, както и меню за специални гости. Трудно е да се опише подобна наслада за сетивата, просто трябва да се опита!

Крехки свински пържоли на фурна


Необходими  продукти:

6 бр. обезкостени свински вратни пържоли

500 гр. моркови

300 гр. консервирана царевица

2 глави кромид лук

250 мл. бира

100 гр. краве масло

растителна мазнина

1 ч. л. млян черен пипер

1 ч. л. подправка за месо

сол

6 бр. листчета топено сирене (~100 гр.)      Пържолите се начукват добре, поръсват се със сол, млян черен пипер и подправка за месо, след което се потапят в подходяща тава с бирата. Върху тях се нарежда лукът, нарязан на шайби, и се оставят да престоят за около един час. След това в тавата се добавя 1-1 1/2 ч. ч. вода, покрива се с фолио за печене и месото се слага да се пече на 220` С за 80 минути.   
     През това време се почистват морковите, нарязват се на кръгчета и се задушават с малко растителна мазнина и 1 ч. ч. вода за около 20 минути под капак. Накрая се добавя и царевицата, като се оставя да се задуши при морковите за още няколко минути. Зеленчуците, овкусени с щипка сол, се добавят към месото и печенето продължава още 30-35 минути при отстранено фолио. Десет минути, преди изваждането от фурната, всяка пържола се покрива с лентичка топено сирене. 
     Прекрасен ордьовър към това ястие е свежата зелена салата или салата от печени чушки с чесън, овкусени с олио и оцет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...