11 март 2014 г.

Баница с ябълки

Често я наричаме със звучното име "щрудел", което е популярното тестено сладкарско изделие от навити тестени кори с плънка от ябълки, орехи и канела. Щруделът е типичен за австрийската национална кухня.
     Баницата с ябълки обаче, е била най-разпространената плодова баница в Дунавска България по време на Средновековието, като тогава е носела името "абланица" или "абланик", произлизащи от древното наименование за ябълка - "абла". Баницата с ябълки или  с плънка от круши, дюли или други есенни плодове, е била традиционна обредна баница по Коледа, но с годините във все повече области на България присъствието й е заменяно с баклава или тиквеник.
     Баница или щрудел, нека да оставим настрани безкрайната полемика. Настоящата рецепта е за нещо вкусно с изкушаващ аромат на канела. Да, това е един много симпатичен вариант за бърза закуска. Можете ли да устоите?

Баница с ябълкиНеобходими  продукти:

500 гр. готови кори

1 кг. ябълки

1 ч. ч. захар

1 с. л. канела

100 гр. краве масло

растителна мазнина     Подготвят се ябълките, като се обелват и настъргват на едро ренде. По време на беленето обелените ябълки се съхраняват в дълбок съд със студена вода, в която е добавена 1 с. л. лимонов сок. Това ще предотврати потъмняването им. Настърганият плод се смесва с 1 ч. ч. захар и 1 с. л. канела. Разбърква се добре и на широк плот се разстилат готовите кори. Всеки слой от кори, които ще бъдат завити на руло, може да се състои от 2-3 листа.
     Повърхността на корите се напръсква с малко растителна мазнина и по цялата дължина и ширина се разпростира от ябълковата плънка. Навитото стегнато руло се поставя в намазнена тава или в тава, покрита с хартия за печене. Приготвя се следващата кора, като действията са аналогични. В зависимост от предпочитанието, баницата може да бъде наредена в спираловидна форма или в правоъгълна, като рулата се подреждат успоредно едно на друго. Накрая маслото се разтопява и с него внимателно се облива цялата баница, която се пече в загрята фурна на 170`С за 25-30 минути.

1 коментар:

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...