9 февруари 2014 г.

Печена скумрия с картофи

     


     Актуални проучвания отбелязват, че в последните години, наред с херингата и рибата тон, скумрията е сред най-масово консумираните риби в световен мащаб. Месото й е изобилстващ източник на омега-3 мастни киселини, много витамини и полезни вещества като желязо, калий, магнезий, селен и др. Характерно за нея е първокачественото й рибно филе, но освен това, скумрията е риба, която хвърля големи количества хайвер: от 50 до 500 хиляди за екземпляр.
     Поради високото ниво на мазнини в скумрията, се твърди, че един от най-удачните начини на приготвянето й е третирането й на скара. Все пак, традиционно по нашите географски ширини скумрията се приготвя и на фурна, придружена от различни комбинации от зеленчуци.

Печена скумрия с картофи


Необходими  продукти:

3 бр. едра скумрия

1 кг. картофи

растителна мазнина

сол

млян черен пипер

3-4 бр. дафинов лист

2 с. л. оцет

1 ч. ч. вода


     Започва се с почистването на рибата. С помощта на нож се отстраняват главите, опашките и вътрешностите на всяка от скумриите, като по-специално внимание се обръща на коремната кухина, където освен вътрешностите, по кожата преминава сиво-черна тънка ципа, която също трябва да се премахне, тъй като би придала горчив привкус на бъдещото ястие. След основното почистване рибите се измиват под струя студена вода, а в последствие се нарязват напречно на дебели шайби с приблизителна дебелина 3 см. На дъното на широка тава се поставя малко количество растителна мазнина и се разнася по цялата й повърхност, а рибените парчета се посоляват и се нареждат в тавата на разстояние едно от друго.
     Следва приготвянето на картофите, които се обелват, нарязват се на едро, овкусяват се предварително със сол и млян черен пипер, поливат се с 3 с. л. растителна мазнина, разбъркват се в дълбок съд и накрая се разпределят в тавата при рибата. Фурната се загрява на 250`С, между рибата и картофите се поставят дафиновите листа, налива се 1 ч. ч. вода и ястието се поставя да се пече под фолио за около 50 минути. След това фолиото се отстранява, рибата и картофите се напръскват с малко количество оцет и печенето продължава на 200`С, докато всичко придобие лек загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...