19 февруари 2014 г.

Кисело зеле с ориз на фурна

     


     Киселото зеле е обичан в почти всички балкански държави хранителен продукт, получаван чрез процес на ферментация в специална саламура. За създатели на този метод на съхранение на зелето се считат германците, но се оказва, че историята му се простира доста по-назад във времето. Още в Китай преди около 2000 години накълцано зеле се е приготвяло в оризово вино. Смята се, че пренасянето му в Европа е било преди около 1000 години със завоевателните походи на Чингиз Хан.
     Консумацията на кисело зеле води след себе си много здравословни ползи, действайки благоприятно на имунната система, на баланса в стомашно-чревната флора и не на последно място - в процеса на ферментация в киселото зеле се образуват съединения с антиоксидантно действие. В националната ни кухня киселото зеле е част от постни ястия, сарми, капама и др. Саламурата на киселото зеле е и ефективен лек при махмурлук.

Кисело зеле с ориз на фурна


Необходими  продукти:

1 средно голяма кисела зелка

1 глава кромид лук

1 ч. ч. бял ориз

80 мл. растителна мазнина

1 ч. л. червен пипер

½ ч. л. млян черен пипер

2 ч. ч. зелев сок

вода за добавяне


     Зелето се нарязва на ивици, а лукът на дребни кубчета. На дъното на подходящ дълбок съд се налива растителната мазнина и лукът и зелето се задушават за десетина минути. Към тях се прибавят подправките и зелевият сок, след което всичко се прехвърля в дълбока тава и ястието се пече под фолио на 180`С за малко повече от час. След като зелето е почти готово, фолиото се отстранява, оризът се почиства, измива се и се прибавя към ястието, разбърквайки се равномерно. Налива се допълнително количество вода и ястието се допича на умерена фурна, докато оризът стане готов.

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...