18 февруари 2014 г.

Зелена салата с бяла ряпа и цитрусов дресинг

     
Когато пролетта напомни за себе си, започват да се трансформират и вкусовите ни предпочитания - от апетит към традиционните за зимата кисели туршии и по-тежки салати към такива, които да носят усещане за свежест, когато бъдат вкусвани. На последното описание безапелационно отговаря обичаната пролетна зелена салата. Пролетта е естественият период на нейното отглеждане и разпространение, но в последните години се е превърнала в целогодишен зеленчук.
     Любопитен факт е, че горещ почитател на марулите е бил Луи XIV, превърнал зеленолистния зеленчук в традиционна храна, която се отглеждала в градините на Версай, а по-късно била разпространена и в цяла Европа. Пролетната зелена салата съдържа не малки количества витамин С, фибри, фолиева киселина, калций и желязо. Марулите са верен съюзник срещу анемия и подобряват функциите на черния дроб, а в комбинация с лук, краставици, репички и варени яйца се превръщат във витаминозен вулкан от вкусни съставки. Настоящата рецепта не е от най-обичайните рецепти за приготвянето на зелена салата, но е интересен и лесен вариант, действащ положително върху цялостния тонус.

Зелена салата с бяла ряпа и цитрусов дресинг


Необходими  продукти:

1 бр. зелена салата

1 връзка пресен лук

200 гр. бяла ряпа

сокът от половин лимон

сокът от половин портокал

2 с. л. зехтин

сол


     Листата на зелената салата се измиват под тънка струя вода и се подсушават внимателно с кухненска хартия. Нарязват се на едри ивици или просто се накъсват на парчета с произволен размер. Ряпата се обелва и се нарязва на дребни филийки, свежият лук също се реже наситно. Приготвя се дресингът от цитрусите и зехтина. Салатата се посолява и овкусява непосредствено преди сервиране, за да се запази свежият й вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...