16 февруари 2014 г.

Тортиля, любимата мексиканска царевична питка

     


     Това са ужасно любимите кръгли и плоски царевични питки, произхождащи от Мексико, където тортилята е едно от националните ястия. През годините тази вкусна питка набира популярност в Централна Америка, САЩ, Канада, а след това рецептата преминава отвъд океана, за да покори ценителите на вкусната храна почти във всяка географска точка. От тортиля се приготвят редица, завити с пълнеж ястия, като бурито, чимичанги и енчилада. Това обаче, не е пречка да дадете свобода на фантазията си и да гарнирате царевичните питки с пълнеж по ваше желание.

Тортиля, любимата мексиканска царевична питка


Необходими  продукти:

250 гр. царевично брашно

150 гр. пшенично брашно

80-100 гр. краве масло

¾ ч. ч. вода (хладка)

½ ч. л. сол


     Двата вида брашно се пресяват заедно със солта, докато маслото се разтопява на тих огън. След това в брашното се прави "кладенче", постепенно се добавят малки количества от хладката вода и маслото и се замесва, докато придобие гладка, еластична и нелепнеща текстура. Цялото месене продължава десет или малко повече минути. Полученото тесто се разделя на 8-10 топки с големина на яйце, които се покриват с полиетилен и се оставят да престоят в хладилник за около 30 минути.
     Извадена от хладилника, всяка част от тестото се разточва върху набрашнен плот до получаването на тънка питка с диаметър 10-15 см.            Тортилите се пекат на нагорещен тиган, плоча или сач до леко покафеняване и поява на мехурчета и от двете страни. Поднасят се топли. Аз ги сервирах с плънка от нарязани кисели краставички, пушен колбас и настъргано краве сирене, а вие каква плънка си пожелахте?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...