31 януари 2014 г.

Гювечета с картофи и шунка

     
Неизменна част от българската традиционна кухня заемат ястията, приготвяни в глинени съдове, което всъщност е нещо като обединяваща балканска черта. Гювечи, гювечета, сачове или керемиди - все глинени съдове, свързани с готвенето на невероятни рецепти. 
     Доказано е, че още древните римляни, известни със силно изострения си кулинарен усет, са приготвяли изисканите си блюда именно в керамични съдове. На какво се дължи магическият вкус на стотиците гозби, готвени в глина? И защо тази традиция се предава от векове?
     Тези въпроси имат своите много прости отговори. Тайната е във вида топлинна обработка. Каквото и да готвите в глинен съд, то ще се задушава постепенно, а подправките бавно ще попиват в отделните съставки. Високата температура и парата, циркулираща между глинения съд и капака му, ще направят, което и да е месо, неповторимо крехко, а картофите - топящи се като масло.
     Настоящата рецепта е за бързо ястие в малки глинени гювечета, чийто топъл аромат ще усмихне вечерта на всяко семейство.


Гювечета с картофи и шунка  Необходими  продукти:

400 гр. картофи

100 гр. шунка

200 гр. смлени консервирани домати

3-4 изпечени червени чушки

¼ връзка праз лук

3 бр. яйца

сол

растителна мазнина


     Картофите се обелват, нарязват се на малки кубчета и се посоляват с малко сол. Нарязват се и лукът, изпечените, предварително обелени, чушки, и шунката. На дъното на всяко гювече се слага 1/2 супена лъжица растителна мазнина, след което зеленчуците се редят на слоеве, като се започва с картофите, а след тях лукът, шунката и чушките. Накрая всички съставки се поливат със смлените домати, гювечетата се похлупват с капаците им и се слагат в студена фурна на първоначални 100`С. След 10 минути температурата се усилва на 150`С, а след още 10 - на 180`С. Печенето продължава общо 45 минути, след които глинените купи се отварят и във всяка се чуква по едно яйце и ястието се запича за още 10 минути. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...