24 януари 2014 г.

Мляко с ориз

      


     Оризовият пудинг представлява ястие, приготвено от ориз, комбиниран с вода или прясно мляко. Десертът от мляко и ориз е популярен на много континенти, особено в Азия, където оризът е основна храна. Интересното е, че има рецепти, които коренно се различават една от друга, дори в рамките на една държава.
     В зависимост от това каква рецепта за оризов пудинг разглеждате, съставките могат да бъдат: бял ориз, кафяв ориз, черен ориз; пълномаслено мляко, кокосово мляко, сметана; подправки: индийско орехче, джинджифил, канела и др.; аромати: ванилия, портокал, лимон, розова вода и др.; различни подсладители като захар, кафява захар, мед, плодове, сиропи; яйца. В България този десерт се нарича "сутляш" или просто мляко с ориз, а обичайните му съставки са ориз, прясно мляко и канела.

Мляко с ориз


Необходими  продукти:

190 гр. бял ориз

750 мл. прясно мляко

120 мл. вода

5 с. л. захар

1 пак. ванилена захар

канела


     Оризът се почиства и измива, след което се изсипва в подходящ съд заедно с водата. Когато водата кипне, оризът започва да се бърка постоянно, за да не залепне, като се изчаква да набъбне. Тогава се налива прясното мляко, добавят се захарта и ванилената захар, а щом кипне, оризът се вари с млякото на тих огън за 25 минути, като се разбърква отвреме навреме.
     Още горещ, десертът се разлива в малки купички и се поръсва с канела.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...