21 януари 2014 г.

Салата от кисело зеле

Киселото зеле присъства в националните кухни на много държави в Европа и Азия, а ролята му в кухнята може да бъде на гарнитура или съставна част на основно ястие. В милиони български семейства постните сарми от кисело зеле са неизменна част от трапезата на Бъдни вечер, а малките сармички с кълцано свинско месо са същински диамантчета, на които би следвало да се наслаждаваме няколко пъти в зимните месеци.
     Оказва се, че и суровото кисело зеле има своите неоспорими предимства. То е изключително здравословно, тъй като помага при храносмилателни проблеми, притежава имуностимулиращи функции, тонизира мозъчната дейност и др.
     Това може би е най-лесната зимна салата, стъпките за чието приготвяне, трудно могат да се класифицират под наименованието "рецепта". Да, това е просто сурово кисело зеле, подправено с червен пипер и сол, но толкова, толкова вкусно!

Салата от кисело зеле    Необходими  продукти:

1 кисела зелка

2/3 с. л. червен пипер

растителна мазнина


     Киселата зелка се измива под тънка струя вода, за да се отмият евентуалните по-солени участъци, след което кочаните се отстраняват и зелето се нарязва на средно дебели ивици. Овкусява се с червения пипер и растителната мазнина, като се разбърква добре. Това е подходяща салата за редица ястия с месо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...