20 януари 2014 г.

Пържени гъби в масло

   
Удивителните качества на гъбите стават причина за издаването на книга в Япония преди повече от 2000 години, в която е разказано подробно за лечебните свойства на десетки видове гъби. От тази книга води началото си и популярният днес термин "фунготерапия". В Китай наричат гъбите "елексир на живота", а още древните египтяни са смятали, че гъбите не са храна за плебеите, а са предназначени изцяло за фараоните. Най-общо казано, гъбите не се вписват нито към растителните, нито към животинските видове храни, тъй като, поддържайки живота си, поемат кислород от въздуха, както хората и животните, а не въглероден двуокис, необходим за фотосинтезата при растенията. Ето защо могат да бъдат наричани "чудновати създания" - нито растения, нито животни.
     Тази рецепта е посветена на обожаваните пържени гъби в масло. Казано с усмивка, една гъбена класика.

Пържени гъби в маслоНеобходими  продукти:

500 гр. гъби печурки

60 гр. краве масло

сол


     Гъбите се почистват и при наличието на по-тъмна горна обвивка се обелват. Както винаги казвам, струя хладка вода никога няма да е излишна. Вие също имайте едно на ум. Колкото и да не ни се нрави този факт, много земеделски производители използват инсектициди върху гъбите, които по естествен път се озовават в търговската мрежа.
     След като гъбите са измити, се нарязват на едро, тъй като съдържащото се в тях голямо количество вода предполага логичното им свиване, докато се пържат. Ако печурките са по-дребни, можете да си спестите използването на нож. Изсипват се в тиган на загрят котлон. Топлината ще предизвика отделянето на вода от тях и в продължение на 10-15 минути гъбите ще се задушават в собствения си сос. Когато водата почти се е избарила, се добавят маслото и сол на вкус. Пържат се още няколко минути, за да поемат маслото, но и да останат сочни. Все още топли, по желание се поръсват с магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...