13 януари 2014 г.

Скумрия на скара

Една от най-ценните риби, изобилстваща на полиненаситени мазнини, сред които и така полезните омега-3 мастни киселини, а освен това и с високо съдържание на желязо, магнезий, калий, селен и витамините  B, D и E. Това е скумрията, една неоснователно пренебрегвана риба, оставяйки настрана, че дори културата за ядене на риба на българите е прекалено ниска. Историците я наричат "рог на изобилието", заради безкрайните й пасажи, в резултат на което скумрията и била сред основните средства за прехрана на древните крайбрежни европейски народи. Вкусовите й качества предизвикват доволни усмивки, за което не малка роля играе високата й масленост, която според сезона и размерите й може да варира от 6 до 28%.
     В последните години кулинарните ваятели и шеф-готвачи издигат скумрията на заслужена позиция и я правят част от менюто в едни от най-престижните ресторанти в Европа. И това е логично, имайки предвид, че нейната характерност и примамващ вкус са били високо ценени от древните римляни и гърци.
     Поради високото съдържание на мазнини, скумрията е добре да бъде консумирана възможно най-скоро след размразяването й, тъй като подлежи на сравнително бързо разваляне. Излишно е, но все пак напомням, че когато пазарувате, очите на рибата трябва да бъдат бистри, кожата да е бляскава, а месото - стегнато. Това са задължителните условия, които ще ви гарантират добро качество.
     Най-препоръчваният начин за приготвяне на този вид риба, е третирането й на скара. Това, разбира се, е най-удачно, тъй като съдържанието на мазнини не е ниско.

Скумрия на скара
 

Необходими  продукти:


2 бр. скумрия (около 700 гр.)

7-8 скилидки чесън

2 с. л. зехтин

1 бр. лимон

1/3 ч. л. млян черен пипер

1/3 ч. л. сол      Размразената скумрия се почиства, като с помощта на нож се отстраняват главата,опашката й и вътрешностите й, след което коремната кухина и цялата риба се измива добре под студена течаща вода. В това време се внимава да бъде премахната напълно тъмната ципа във вътрешността й и тъмната ивица по дължината на гръбначния стълб. Всяка риба се разделя на две равни половини по дължина.
     След като рибата е изцяло почистена, в подходящ съд се приготвя марината от зехтина, настъргания чесън, солта, черния пипер и сока на половин лимон. Парчетата риба се овалват в разбърканите добре съставки и се оставят да престоят в тях за час - час и половина, за да поемат ароматите им. Скумрията се пече на предварително загрята скара и се сервира с резенчета лимон. Гарнира се със салата по желание, в моя случай - с една безкрайно свежа салата от китайско зеле и моркови.

МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...