19 декември 2013 г.

Зелеви сарми с кълцано свинско месо и пикантна наденицаСармите присъстват като традиционно ястие в много европейски и азиатски държави. Има сарми от лозови листа и сарми с листа от кисело или прясно зеле, като свързващата част на ястието е оризовата плънка, която според различните рецепти се комбинира с различни видове зеленчуци, меса, та дори и плодове. Постните сарми са едно от традиционните ястия, приготвяни в България на Бъдни вечер.
     В почти всеки дом зимните сарми се приготвят с кисело зеле, плънка от ориз и свинско месо, като най-подходящи са месото от свински гърди или плешка. Това е едно от безкрайно вкусните и любими основни ястия през цялата зима и няма как да не изкуши много хора да го приготвят за семейната си трапеза.

Зелеви сарми с кълцано свинско месо и пикантна наденица
Необходими  продукти:

1 голяма кисела зелка

300 гр. свинско месо (от котлет)

100 гр. сланина

1 бр. сурова наденица с подправки

250 гр. бял ориз

1 глава кромид лук

3 с. свинска мас

2 с. л. ронена чубрица

млян черен пипер

червен пипер

200-250 мл. зелев сок (в зависимост от солеността на зелето)


     Месото, наденицата и сланината се нарязват на дребно. Изсипват се в достатъчно дълбок съд и към тях се добавят изчистеният и измит ориз, нарязаният на ситно кромид лук и подправките. Всичко се разбърква добре, след което киселото зеле се разделя лист по лист, като всеки лист се разрязва наполовина, с цел бъдещите сарми да бъдат малки, колкото за две хапки. И така, започва разпределянето на суровата плънка и навиването на сармите от четири страни, за да добият формата на „пакетче”, като във всяка трябва да присъства всяка част от плънката. Дъното на дълбока тенджера се покрива с няколко зелеви листа, след което сармите се подреждат, слага се свинската мас, налива се зелев сок, колкото да покрие и последния пласт сарми, след което се похлупва с керамична чиния, капак и се слага на силен огън, докато заври. След завирането, сармите се готвят на тих огън около два часа и половина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...