30 декември 2013 г.

Немски сиропиран сладкиш със сладко от дюли и белтъчен крем

За германците се говори, че са едни от най-суховатите и болезнено педантични хора, което не означава, разбира се, че стремежът им към ред и дисциплина във всяка една сфера е отрицателно качество. Напротив, може би точно дисциплината им ги е извела толкова напред и на толкова нива над много други държави. И все пак, психологическата характеристика на една нация, която и да е тя, е относителен фактор, но ако трябва да говорим за сладкиши... Ах, прословутите немски сладкиши... Ако не сте опитвали нито един немски сладкиш, то бих възкликнала от изумление! Не, вие навярно не сте знаели, че хапвате сладкиш, имащ дълбоки немски корени. Но ако наистина твърдите, че не сте опитвали нещо подобно, то запретвайте ръкави и си го пригответе! Въпросния сладкиш ще срещнете с наименованието "Немски сладкиш", но тъй като за мен това е доста всеобхватно понятие, имайки предвид, че щолен (фруктов хляб) също е немски сладкиш и с това наименование ще го срещнете къде ли не, то реших името, което да му дам, да е по-конкретно и ясно.

Немски сиропиран сладкиш със сладко от дюли и белтъчен крем


Необходими  продукти:


5 бр. яйца

1 ч. ч. захар

2 ч. ч. бяло брашно

1 ч. ч. кисело мляко

¾ ч. ч. растителна мазнина

1 ч. л. бакпулвер

За сиропа:

1 ч. ч. вода

½ ч. ч. захар

За слоевете над основния блат:

конфитюр по избор

4 белтъка

1 ч. ч. захар

½ ч. ч. вода

аромат     Яйцата се разбиват добре със захарта, добавя се олиото, малко по-късно и киселото мляко. Брашното се смесва с бакпулвера и по възможност се пресява. След това започва да се сипва на етапи в останалата смес, а разбиването трае, докато се получи гладка и хомогенна смес и по повърхността й започнат да се появяват балончета. Изсипвайки съдържанието в намазнена и набрашнена тава, блатът се пече във фурна на 180`С за 30 минути. Когато е готов, се изважда от фурната и се оставя да изстине.
     Приготвя се сироп от 1 ч. ч. вода и 1/2 ч. ч. захар, след което, още топъл, с него се залива изстиналият блат. След като попие добре, върху повърхността се намазва конфитюр по избор, а след него се разпределя разбитият белтъчен крем. Ако нямате време за дългия вариант на приготвяне на белтъчния крем, включващ смесване с горещ захарен сироп, то просто разбийте на сняг белтъците с 5 с. л. захар и прахче ванилия. Сладкишът със "снежно" покритие поставете във фурна на 150`С и печете отгоре за не повече от десет минути, а при изваждането го поръсете с цветни пръчици, орехи или шоколад.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...