8 декември 2013 г.

Пълнени гъби с пилешко и три вида сирена

Гъбите са един от любимите продукти за готвене. Употребата им може да бъде толкова всеобхватна, че ако се замислите, не са толкова много продуктите, които биха могли да бъдат сервирани като съставка както на закуска, така и на обяд и вечеря. Не само, че сортовете, предлагани на пазара, са безкрайно много, но и начините за приготвянето им могат да са десетки на брой. Гъби на скара, пържени, панирани, пълнени, печени, задушени или соте. Стига да имате смелостта да дадете зелена светлина на фантазията си, можете да сътворите невероятни неща в кухнята.
     Е, има едно-две неписани правила, които може да се напомнят.
     Гъбите биха могли да бъдат вкусни и в сурово състояние, но по-добре зачеркнете този вариант. Суровите гъби нямат никаква хранителна стойност, така че не са за препоръчване дори за почитателите на суровоядството. Те са тотално несмилаеми от човешкия организъм, защото клетъчните стени на гъбите са изградени от хитин - най-неразтворимото вещество, познато на Земята, което е и основен компонент на външния скелет при насекомите, дори на скаридените черупки. Така че, смятайте топлинната обработка на гъбите за задължителна.
     И другото, което е добре да се подчертае, е да не се доверявате сляпо на препоръките да не миете гъбите, а просто да ги забърсвате с хартиена кърпа. Имайки предвид, че някои земеделски производители използват инсектициди върху гъбите, разпространявани в търговската мрежа в последствие, една хладка струя вода няма да е излишна. Лично аз винаги мия гъбите и така се чувствам спокойна.
     Рецептата, която ще видите, е за пълнени гъби - великолепно предястие за всякакви поводи. Махайки внимателно пънчетата на избраните печурки, шапчиците им стават перфектните малки купички, които можете да напълните с какво ли не. А ето и настоящата рецепта:

Пълнени гъби с пилешко и три вида сирена


Необходими  продукти:

10-12 едри печурки

½ пилешко бутче

1 глава кромид лук

100 гр. кашкавал

50 гр. краве сирене

50 гр. топено сирене

черен пипер

сол

растителна мазнина      Пилешкото месо се сварява за 30 минути, след което заедно с лука се нарязват на дребно, овкусяват се със сол и черен пипер и се разпределят в наредените в тава гъби. Добавяйки малко растителна мазнина и вода, която да покрие дъното на тавата, слагаме в предварително загрята фурна на 250`С и печем с фолио около 45 минути. След това пасираме трите вида сирена, слагаме в гъбените шапчици и връщаме във фурната, като печенето продължава още 20-25 минути, докато пълнежът придобие златиста коричка.

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...