30 декември 2013 г.

Белтъчен крем за торти и сладкиши

   

     Нежната и пухкава текстура на белтъчните кремове ги прави едни от най-предпочитаните кремове, с които да се гарнират множество торти и сладкиши. Поради ниското съдържание на захар, както и липсата на жълтък в състава, тези кремове са много по-устойчиви при съхранение. Снежнобелият цвят пък прави десертите с тяхно участие нежни и с усещане за ефирност и примамваща въздушност.

Белтъчен крем за торти и сладкиши


Необходими  продукти:


3-4 белтъка

1 ч. ч. захар

½ ч. ч. вода

1 пак. ванилена захар или прахче ванилия     Водата и захарта се смесват и се поставят в подходящ съд на котлона, като щом течността кипне, температурата се намалява, за да не загаря захарта, което би придало на сиропа лека горчивина. Варенето продължава, докато сиропената консистенция стигне до етап "твърда капка", в който капка, взета с лъжица от от захарния сироп, се втвърди секунди след изваждането. Това е точният момент за махането от огъня.
     Докато се вари сиропът обаче, трябва да протича и разбиването на белтъците до получаването на пухкав сняг. Именно при белтъците се добавя и ванилената захар или ванилията. Точно в този момент, когато белтъците са разбити, а сиропът е свален от котлона, се започва смесването на двете текстури с изливане на сиропа на тънка струя, като разбиването не трябва да бъде спирано дори за секунда, за да резултатът да е напълно еднородна смес.
     Е, след като въздушният белтъчен крем е готов, можете да украсите с него любимите торти и сладкиши, а с нежната им красота да зарадвате любимите си хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...