25 декември 2013 г.

Тиквеник

      


     Това е прочутата баница с плънка от тиква, която традиционно се приготвя във всички краища на България. Чудесна е за закуска с айрян или компот, а една от основните й роли в националната ни кухня е като едно от ястията, присъстващи на празничната трапеза на Бъдни вечер. Ако някой ме попита кой е най-вкусният тиквеник, който съм приготвяла, то тази рецепта ще бъде сред първите места в личната ми класация.

Тиквеник


Необходими  продукти:


500 гр. готови кори

700 гр. тиква (количеството е в настъргано състояние)

250 гр. захар

180 гр. смлени орехи (почти 2 ч. ч.)

5 с. л. галета

2 ч. л. канела

растителна мазнина, маргарин


     Настърганата тиква се смесва с орехите и канелата, като се разбърква добре. Готовите кори се разстилат и за всяко руло се предвиждат по три листа от корите, което ще направи баницата плътна. И така, всяка тройна кора се поръсва с олио и се започва равномерно изграждане на вътрешността в следната последователност: разпределяне на основната плънка от тиква, орехи и канела, разпределяне на 2 1/2 с. л. захар на слой, поръсване с щипка галета на слой. Следва навиване на кората по дължина, като според формата на тавата, тя може да се завие като охлюв (за кръгла тава) или да се реди успоредно с всяка следваща (за правоъгълна тава). Със следващите кори действието се повтаря. Обикновено с това количество се получават 7-8 отделни рула.
     Тиквеникът се намазва с разтопено масло, олио или маргарин, според предпочитанията и случая. За Бъдни вечер използването на масло не би било удачно. Пече се в предварително загрята фурна на 180`С до получаването на златиста коричка.

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...